Den miljøbevidste fashionista

Det kan da godt være, at det hænger dig ud af halsen at høre om klimaforandring, miljøbelastning og bæredygtighed. Men de to førstnævnte begreber er noget, der skal bekæmpes ved at fokusere på sidstnævnte. Det kan være svært at se, hvordan du som enkeltperson kan gøre en positiv forskel, men gennem dine indkøbs- og forbrugsvaner har du muligheden for at bidrage til vigtige ændringer, ikke mindst i modeindustrien.

Støt lokale mærker og butikker

Ved at købe på internettet er hele verden blevet dit shopping center. Det betyder, at du kan handle med virtuelle butikker i for eksempel Asien og få tilsendt dine varer. Men det forøger dit CO2 aftryk, når der med jævne mellemrum skal fragtes en bluse og et par bukser omkring den halve klode. Og hvis du så endda får brug for at sende det retur igen … Ved i stedet at shoppe hos en dansk webshop, har dit nye tøj en kortere rejse foran sig. Og hvis tøjet så endda er dansk produceret, er det endnu bedre. En anden fordel er, at det med danske webshops er nemmere at gennemskue, hvem de er. På websitet for Luupe er således angivet en fysisk adresse og et CVR-nummer. Hvis du handler med shops uden for Danmarks grænser, er faren for at blive fuppet betydeligt større.

Køb lidt men godt

Det største problem med vores tøjforbrug er dog den køb-og-smid-væk-mentalitet, som modebranchen har fået indprentet i mange af os. Moden skifter hele tiden, og vi tror at vi bliver nødt til at købe noget fra hver kollektion. Men hvis der for alvor skal ændres på tøjindustriens miljøbelastning, betyder det et opgør med ”fast fashion” filosofien. Du skal simpelthen købe færre stykker tøj, og elske dem indtil de er slidt op. Undgå impulskøb, men køb i stedet ud fra, hvad du rent faktisk mangler. Og vælg god kvalitet, der holder længe.