Er du forberedt på din jobsamtale?

Du er svedig i håndfladerne, og dit hjerte banker ved synet af mailen, der lige netop er tikket ind. Du skal til jobsamtale ved drømmevirksomheden! Yay!

Men hvordan forbereder du dig bedst til samtalen? Det giver vi dig svaret på her.

Gør som spejderne: vær forberedt

Det er intet, der kan afskrække en arbejdsgiver, som hvis du møder uforberedt op til en jobsamtale. Og du giver dem et sørgeligt indtryk af, at du ikke er synderlig interesseret i den virksomhed, du er til samtale hos. Det er et kæmpe no-go.

Så sæt dig godt ind i virksomheden. Hvad er deres strategier? Hvordan er deres interne struktur? Hvad er målene for fremtiden og så videre. Derudover bør du sætte dig ind i arbejdsopgaverne, så du føler, du kan bidrage til samtalen.

Kom i god tid

Ligesom det er et stort faux pas at komme uforberedt, giver det arbejdsgiveren et lige så dårligt billede af dig som person, hvis du kommer for sent til aftalen. Så sørg for at komme i god tid. På den måde sender du et signal om, at du er mødekonsekvent og stabil. Derudover kan du benytte den ekstra tid til at få ro på nerverne.

Hav et par spørgsmål parat

Det er altid en god idé at have et par spørgsmål i baghånden, som du kan smide på bordet, hvis lejligheden byder sig. På den måde virker du interesseret i arbejdspladsen, og arbejdsgiveren får indtrykket af, at du har gjort en indsats og forberedt dig.

Hvis du har svært ved at finde på noget at spørge om, kan du altid forhøre dig om fremtidsmulighederne i stillingen, hvem der vil blive dine eventuelt kommende arbejdskollegaer, hvad der ville blive den første arbejdsopgave, du skulle varetage og så videre.

Elevator-talen

Det kan være en fordel, hvis du øver dig i at give et lille pitch om dig selv. Hvem er du, hvad er dine kompetencer, og hvad er dine erfaringer. Bare 1-2 minutters tale, der skal give et hurtigt indblik i dig som arbejdstager.

Dress for the job you want

Det er vigtig at klæde sig efter situationen og virksomhedens arbejdsområde. Hvis du søger job i bank, skal du nok ikke være klædt i sneakers og have kasket på. Omvendt ville et stift jakkesæt til en jobsamtale som naturvejleder også virke out of place. Men klæd dig altid pænt på. Det er bedre at være lidt for meget end for lidt. Men forsøg at klæde dig i tøj, der matcher virksomhedens image.

Rigtig meget held og lykke med din jobsøgning.