Svømmedragt vs. badebukser

Free-Photos / Pixabay

Hvad er forskellen? Til dagligt bruger vi begge ord til det samme. Men der er faktisk en stor forskel mellem de to ting. En svømmedragt er til at svømme i, badebukser er til at bade i. Med at svømme menes den aktivitet der får dig til at glide igennem vandet som en fisk eller odder. Enten fordi du vil svømme hurtigere end konkurrenterne, eller som sund motion.

At bade er at plaske rundt i det våde element for nydelsens skyld. Du kan sagtens bade i en svømmedragt, men det er ikke så sjovt at svømme i et par badebukser. Har du engang prøvet at svømme hurtig i et sæt flagrende badeshorts, så ved du godt hvad forskellen er.

Vil du plaske i bølgerne eller poolen, eller nyde strandlivet, så er det fint med badebukser. Vil du rigtigt svømme, bør du hellere købe dig selv et par speedos. Om du er til crawl, butterfly eller rygcrawl, giver speedos dig den bevægelsesfrihed du har brug for at glide igennem vandet. Uden mærkbar modstand fra hæmmende tøj.

De små trekantede

Speedo er en australsk virksomhed som begyndte at lave svømmedragter for over 100 år siden, i 1914. Stort set alle motions- og konkurrencesvømmere i hele verden svømmer i speedos. Der findes selvfølgelig andre mærker. Men uanset hvilke er de alle sammen speedo kloner og det er speedo der i 100 år har sat standarden for svømmedragter.

De første speedo svømmebukser var små trekantede lapper af bomuld der blev bundet sammen i siderne med en snor, bikinis stil. Dengang var stribede dragter der dækkede det meste af kroppen standard for både mænd og kvinder. Speedos var provokerende og revolutionære. I en traditionel badedragt lignede man en straffefange i stil med Lucky Lukes Dalton brødre. Speedos udstillede det meste af kroppen og var sexede.

Speedos blev også straks forbudt på mange strande og badeanstalter.

Friheden slår igennem

Udover at være budbringer for en ny og moderne kropskultur tog speedos svømmeverdenen med storm, fordi det gav en helt ny bevægelsesfrihed. Det var jo længe før der fandtes syntetiske materialer. Bomuld opsuger og en helkrops dragt bliver tung og hæmmer bevægelsen i vandet. Ingen under, at speedos hurtig slog igennem blandt motions- og konkurrencesvømmere.

Det endelige gennembrud for speedos kom i 1932. Der vandt den 16årige australske svømmer Clare Dennis guldmedalje i 200m brystsvømning i en speedo badedragt. Efter hun næsten blev diskvalificeret for at ”vise for megen skulder”.

I 1955 kom de første speedo svømmedragter i et nyt og syntetisk materiale, nylon. Og så var speedos sejrtogt ikke længere til at bremse.

I dag byder speedos svømmedragter ikke kun på perfekt funktion, men også på moderigtig stil.