Vil du tage bæredygtige valg? Køb bæredygtigt tøj

StockSnap / Pixabay

For tiden er der uendeligt fokus på emnerne økologi og bæredygtighed. Både blandt politikere, influencers og almindelige borgere. Og selvom nogle kan synes, det virker af meget, er det bare vigtigt. Hvis du er en, som synes, det fylder meget, er det måske fordi, det er uoverskueligt. For det kan det være. Det kan være svært at navigere rundt i.

Men vidste du, at du også kan købe tøj, der er økologisk og bæredygtigt? Flere tøjfirmaer begynder at lægge vægt på bæredygtighed i deres produktion af tøj. Det gælder helt fra undertøj og strømper til kjoler og bukser. Og det gælder også for træningstøj. Det bliver altså mere almindeligt at vælge bæredygtigt tøj frem for almindeligt tøj.

Sådan finder du rundt i den bæredygtige verden

Selvom du allerede køber økologisk og foretrækker dette frem for sprøjtede madvarer, kan du altid gøre mere. Husk dog på, at der ikke er noget pres. Det skal være af ren vilje, da det ellers bliver en sur pligt. Og sådan skal det ikke være. Du kan eksempelvis foreslå økologisk firmafrugt på din arbejdsplads. Her kan alle være med. Og et eller to stykker frugt i løbet af arbejdsdagen er kun lækkert.

Madvarer er forholdsvis nemme at finde ud af, om de er økologiske eller ej. Modsat kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilket tøj der er bæredygtigt. Når du skal vælge bæredygtigt tøj, skal du ind og kigge på, hvordan tøjet er blevet produceret. Om det er produceret på en konventionel eller økologisk måde. Som tommelfingerregel kan du skrive dig bag øret, at økologisk bomuld er dyrket uden brug af sprøjtemidler.

Ellers bør du gå efter GOTS-certificeret økologisk tøj. Der sættes nemlig store krav til kemikalier og produktionen af tøjet. Dermed er det ikke kun madvarer, du kan købe økologisk. Idet flere butikker begynder at lægge fokus på dette emne, bliver det også nemmere for dig som forbruger at finde de rigtige varer.

Bæredygtigt tøj til alle

Det bæredygtige tøj kan du finde til hele familien. Det gælder altså både børn og voksne. Og selvom bæredygtigt tøj måske skal vinde ind, har det ikke noget med udseendet at gøre. Tøjproducenterne går naturligvis ikke ned på stilen. Det bæredygtige tøj bliver lavet hånd i hånd med den nyeste mode. Så bare rolig – du går ikke glip af noget ved at træffe bæredygtige valg.

Hvis du vil være med til at gøre endnu mere, kan du efterspørge bæredygtigt tøj. Det er med til at lægge et pres på tøjproducenterne. De er interesserede i at sælge det, som kunderne efterspørger. Du kan spørge i forhold til almindeligt tøj. Men du kan også spørge i forhold til undertøj eller træningstøj.

Hvis du bliver glad for dit bæredygtige tøj, kan du med fordel fortælle din omgangskreds om det. Dette er med til at brede budskabet. Og har du mulighed for at være trendsætter i din omgangskreds, så er det kun med at komme i gang.

Hvis du ikke går efter direkte bæredygtigt tøj, kan du stadig gøre en forskel. Du kan blandt andet købe lidt mindre. Det er især produktionen af tøj, som er med til at påvirke den høje CO2-udledning. Du kan også gå i genbrugen, hvor der virkelig er fund at finde.